Liceul Lucian Blaga, Cluj-Napoca
Program:
Tip:
Suprafață:
Localizare:
An:
Imagini:
Echipă:
Autori principali: Chioran Bogdan, Boca Ștefania, Rădac Florin, Pintea Dan Andrei, Hăprian Alexandru
Coautori: Pop Monica Rodica
Colaboratori specialități: Claudia Petrasciuc
Descriere:
Scenografia urbană – O memorie urbană pierdută
Fotografia din arhivă ne-a inspirat și ne-a dezvăluit ideile de compoziție urbană ale autorilor. Este clar cum au fost plasate și proiectate clădirile astfel încât să beneficieze de ecosistemul Parcului Detunata. Se pot observa și aleile care merg direct în mijlocul compoziției. Probabil, această scenografie urbană s-a pierdut în timp, în principal din cauza construcției școlii private între școlile publice. Cu toate acestea, noi vedem aceasta ca fiind o mare oportunitate de a recupera părți din această memorie pierdută.
Scenografia urbană – Recuperarea calităților urbane ale Parcului
Am imaginat noile adăugiri la peisajul urban să se îmbine armonios cu frumusețea naturală a Parcului Detunata. Clădirile noastre propuse nu numai că respectă compoziția urbană originală, dar se deschid și către parc cu terase largi și vederi spectaculoase de pe acoperiș. Adăugarea școlii nordice se așază fără efort pe teren, în timp ce ambele săli de sport, atât nordice cât și sudice, urmează panta terenului pentru a oferi vederi impresionante și experiențe de învățare diversificate.
Oportunitate – Piața Mercur
Spațiile publice care au servit drept puncte de întâlnire nu erau comune în Gheorgheni în perioada socialistă. Cu toate acestea, spațiul dintre Piața Mercur și noua școală prezintă o oportunitate unică de a crea o piață atrăgătoare care poate beneficia întreaga comunitate. Deși nu era obligatoriu la momentul competiției, noi credem cu tărie că acest domeniu public are potențialul de a îmbunătăți în mod semnificativ calitatea și diversitatea urbană a cartierului.
Jucând după regulile microcartierului
Strada Aleea Băișoara joacă un rol fascinant în peisajul microcartierului. Partea sa vestică este aproape “blocată” de monofuncționalitatea blocurilor de locuințe, în timp ce partea estică este marginită de școli și de parc. Diferența de înălțime față de Parcul Detunata creează o senzație de elevație, permițând o vedere uimitoare a parcului și a locuințelor din fundal.
Noi credem că această caracteristică urbană unică merită să fie păstrată, motiv pentru care am decis să nu construim mai sus de parter în partea sudică a terenului nordic. Această decizie este crucială pentru menținerea integrității și frumuseții zonei.